Esővízgyűjtés : KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

Gyakran az egyszerű és jó ár-érték arányú rendszerek elegendőek a kertek esővízzel történő öntözéséhez. Amennyiben nagy kerttel és vízigénnyel rendelkezik, úgy javasoljuk, hogy a könnyű kezelhetőség miatt telepítsen egy felszíni vagy földalatti műanyag tartályt. A tartályt ajánlott szűrővel ellátni. Amennyiben nem búvárszivattyút vásárol, úgy szüksége lesz kerti szivattyúra szívótömlővel (szívószett) a víz, tartályból való kivételezéséhez. A tartályokat és szűrőket télen ki kell üríteni, vagy le kell venni, hacsak nem a fagyhatár alá telepíti azokat. A szivattyúkat is el kell távolítani.

A tárolótartály nagysága az Önök egyéni igényéhez igazodik. Az esővízgyűjtő tartály nagysága 3 tényezőtől függ:az épületben az üzemeltetés vízszükséglete (tapasztalat szerint 75 liter személyenként és naponta WC és mosógép használata esetén) az esővíz összegyűjtésére rendelkezésére álló tetőfelület,a helyi átlag csapadékmennyiség. Az ajánlott biztonsági tartalék (cca. 21 nap) figyelembe vételével normális esetben egész évben elegendő esővíz áll rendelkezésre. Egészen nagy kertnél szükséges egy kiegészítés.

A szükséges űrtartalom gyakorlati kiszámítási módja:

Személyek száma x napi vízszükséglet x biztonsági tartalék   =  6.000 liter

4 személy             75 liter                   21 nap

Azaz egy 4 személyes háztartásnál a szükséges esővíz mennyiségét egy 6.000 literes tartály   fedezi. Magától értetődik, hogy a tető méretét illetve az épületnek az alapterületét figyelembe kell venni.

Kiterjedt bakteriológiai vizsgálatok kimutatták, hogy az esővíz használata nincs negatív hatással a mosási eredményre, és nem növeli a mosott ruhák csíratartalmát. Szakértők bebizonyították, hogy a kórokozók nem esővízen keresztül jutnak be a mosógépbe, hanem többnyire piszkos ruhákból.

A többnyire keményebb csapvízhez képest a puha esővíznek az az előnye a ruhák mosásához, hogy kevesebb mosószerre van szüksége, nincs textilöblítő vagy vízkőtelenítő, és összességében jobb mosási eredményt ér el.

A GARANTIA esővízgyűjtő tartállyal Ön szert tesz egy jövő orientált ökológiai megoldásra, amely Önnek az értékes ivóvíz tartós megspórolását teszi lehetővé. A föld alá beépíthető GARANTIA esővízgyűjtő tartályok varrat nélkül, rotációs eljárással – tehát fuga és hegesztési varrat nélkül – magas minőségű műanyagból (100% PE) készülnek és különösen hosszú élettartamúak. A tartályok anyagára a gyártó 15-25 év garanciát szavatol tartálytól függően. A garanciális időn belül a gyártó ingyenes anyagpótlást biztosít. A csekély súly és a hordófogantyús kiépítésnek köszönhetően a GARANTIA esővízgyűjtő tartályokat 4 személy probléma nélkül tudja vinni és beépíteni. Így az utólagos beépítés is minden nehézség nélkül megoldható. Egy 3000 literes tartály súlya mindössze 150 kg.

A készüléket előszűrő, csillapított befolyás, valamint szagelzáróval kombinált túlfolyó alkalmazása esetén elegendő 10-15 évenként tisztítani. Ellenkező esetben a tartály alján lévő üledékréteget, amely nagyon fontos a vízminőség szempontjából, a gyakori tisztítás megsemmisítené. Az üledékréteg csak néhány milliméterrel „nő” évente. A tartályban lévő úszó anyagok (pl. pollen – mely egy vékony réteget képez a víz felszínén) rendszeresen megtisztításra kerülnek, köszönhetően a túlfolyó szifonnak.(Évente három-öt alkalommal, ha a tartályt megfelelően méretezik).
Ezenkívül a szennyvízcsatorna-hálózatra csatlakozó tartályokat szagelzáróval és kisállat-védelemmel kell ellátni, hogy elkerüljük az esetleges belső károkat.

A szűrő tisztításának gyakorisága főleg a szűrő típusától és a helyi körülményektől függ.Például az öntisztító SUPRA-szűrőnket általában évente egyszer vagy kétszer kell ellenőrizni.

Földalatti tartályok a Columbus esetében pl: 9–21 mm (a tartály méretétől függően) Herkules tartály: kb. 6,5 mm

Amennyiben télen is szeretné működtetni esővízgyűjtő rendszerét, vagy ha WC-öblítőt és mosógépet csatlakoztatna az üzemhez, akkor a földalatti tartályt, valamint a talajban lévő szűrőket és a talajban lévő vízszállító csöveket, a fagyhatár alatti mélységben kell elhelyezni. 60-100 cm – a helyi fagyhatártól függően.

Kérjük érdeklődjön a fagyhatárról a helyi építésügyi hatóságnál!

A pincetankokhoz hasonlóan a fagyhatár alá telepített földalatti tartályokat télen sem kell üríteni.

A szabadban a föld fölé telepített, felszíni tartályokat télen ki kell üríteni.

15 év garanciát adunk Cristall és Columbus sorozatú földalatti tartályainkra. Ezen időszakon belül az anyagcserét ingyenesen biztosítjuk. Az ezen túlmutató szolgáltatások nem tartoznak ide. A garancia előfeltétele a tartály megfelelő kezelése, összeszerelése és felszerelése az utasításoknak megfelelően.

A tartály várható élettartama azonban jóval hosszabb. Megfelelő telepítés esetén a tartály évtizedekig használható. Természetesen garanciát kap más alkatrészek, például szivattyúk és rendszer vezérlőkre is.

Ezt a munkát egy kertésznek, egy fűtő- és vízvezeték-szerelőnek vagy egy építőipari cégnek kell kiviteleznie. Igény esetén tudunk kivitelezőt ajánlani, kérjük érdeklődjön elérhetőségeinken!

A használati útmutatót mindig be kell tartani.

A földalatti és a pincetartályokat túlfolyóval kell ellátni (lásd a használati útmutatót), amelyen keresztül a felesleges víz vagy közvetlenül a szennyvízcsatorna-hálózatba, vagy pedig a talajvízbe juthat szivárgás révén.

A legegyszerűbb megoldás, bár ökológiai szempontból nem a legjobb, ha a víz egy túlfolyón keresztül áramlik a csatornahálózatba. Amikor a tartályt a csatornahálózathoz csatlakoztatja, különös figyelmet kell fordítania a csatorna ellennyomásának szintjére. A túlfolyásnak az ellennyomás szintje felett kell lennie. Szükség esetén ellennyomásos fedelet kell felszerelni.

A Cristall földalatti tartályok legfeljebb 50 cm-re (Columbus 80 cm-rel) telepíthetők a tartály feneke fölé a talajvízbe. Ehhez legalább 80 cm-es földtakarásra van szükség.

Részletesebb információkért olvassa el a használati utasítást.

A csapadékvízgyűjtő rendszerbe legalább egy előszűrő bevan építve. Ez megtisztítja a vizet a szennyeződésektől még mielőtt az a tartályba kerülne (pl. levelek, homok és moha). Az előszűrők az esővízgyűjtő rendszer első tisztítási szakaszához tartoznak és nagyon fontosak az összegyűjtött víz minősége és a rendszer egészének működése szempontjából. Ezért csak olyan szűrőket használjon, amelyeket kifejezetten esővíz-gyűjtésre fejlesztettek ki, amelyek megfelelnek a következő követelményeknek: jó szűrőteljesítmény, magas vízhozam, könnyen tisztítható, alacsony karbantartás és garancia a DIN 1986-nak megfelelően.

Az alapválasztás a földalatti csövekbe, vagy a tartályba integrált szűrők között történik. A megfelelő variációk megválasztása a csapadékvíz szerkezeti jellemzőitől és felhasználási területétől függ.

A GARANTIA® különböző szűrő alternatívákat kínál Önnek, amelyek kielégítik a különböző igényeket.

Minden földalatti szűrőnk fagyálló mélységbe telepíthető. Mivel több bevezetési lehetőségünk van, így központilag képesek a tetőfelületekről áramló összes vizet megszűrni. A túlfolyó csatlakozás lehetővé teszi a felesleges vízmennyiség (erős esőzés során) távozását a csatornahálózatba.

Az öntisztító SUPRA-Szűrő szintén kevés karbantartást igényel. A földalatti finomszűrő 100% -os vízhozamot ér el, ugyanakkor időnként ezt is tisztítani kell. Nehéz telepítési helyzetekben javasoljuk a SUPRA-szűrőt is, mivel a legkisebb magasságú eltolást (mindössze 10 mm) kínálja a be- és kimenet között.

Ha az összegyűjtött csapadékvizet WC-öblítéshez és a mosógéphez is használni szeretné, javasoljuk, hogy a tartályába helyezzen be egy úszót is. Ez azt jelenti, hogy a vízkivétel mindig a legtisztább ponton, kb. 10 cm-rel a vízfelszín alatt történik.

1 thoughts on “Gyakran ismételt kérdések

  1. Tóth István says:

    Szeretném tudni, hogy DN 1000 fedlapos vízóra akna talajvizes területen milyen feltételekkel telepíthető. Például ha vasbeton kerettel körbe vesszük a kiálló része körül
    mondjuk 200 kg súllyal, az megoldás lehet?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük