Milyen nagy tartály szükséges házi rendszer alkalmazása esetén (mosógép, WC + kerti öntözés, kocsi mosás stb.)?

A tárolótartály nagysága az Önök egyéni igényéhez igazodik. Az esővízgyűjtő tartály nagysága 3 tényezőtől függ:az épületben az üzemeltetés vízszükséglete (tapasztalat szerint 75 liter személyenként és naponta WC és mosógép használata esetén) az esővíz összegyűjtésére rendelkezésére álló tetőfelület,a helyi átlag csapadékmennyiség.
Az ajánlott biztonsági tartalék (cca. 21 nap) figyelembe vételével normális esetben egész évben elegendő esővíz áll rendelkezésre. Egészen nagy kertnél szükséges egy kiegészítés.

A szükséges űrtartalom gyakorlati kiszámítási módja:

  • : Személyek száma x napi vízszükséglet x biztonsági tartalék   =  6.000 liter

4 személy             75 liter                   21 nap

Azaz egy 4 személyes háztartásnál a szükséges esővíz mennyiségét egy 6.000 literes tartály   fedezi. Magától értetődik, hogy a tető méretét illetve az épületnek az alapterületét figyelembe kell venni.

Miért válassza Ön a GARANTIA egybeöntött földalatti esővízgyűjtő tartályait?

A GARANTIA esővízgyűjtő tartállyal Ön szert tesz egy jövő orientált ökológiai megoldásra, amely Önnek az értékes ivóvíz tartós megspórolását teszi lehetővé. A föld alá beépíthető GARANTIA esővízgyűjtő tartályok varrat nélkül, rotációs eljárással – tehát fuga és hegesztési varrat nélkül – magas minőségű műanyagból (100% PE) készülnek és különösen hosszú élettartamúak. A tartályok anyagára a gyártó 15-25 év garanciát szavatol tartálytól függően. A garanciális időn belül a gyártó ingyenes anyagpótlást biztosít. A csekély súly és a hordófogantyús kiépítésnek köszönhetően a GARANTIA  esővízgyűjtő tartályokat 4 személy probléma nélkül tudja vinni és beépíteni. Így az utólagos beépítés is minden nehézség nélkül megoldható. Egy 3000 literes tartály súlya mindössze 150 kg.

Friss marad az összegyűjtött esővíz?

A földalatti beépítésnek köszönhetően a víz hűvös marad (max. 6-8 °C), a sötétség miatt  nem tudnak algákképződni és ez által a víz biológiai egyensúlya  nem borul fel. A mikroorganizmusok az alacsony hőmérsékleten nem szaporodnak, ill. elpusztulnak. Kémiai adalékok nem szükségesek.

Szükséges esővíz szűrőt használni?

Mindenképpen ajánlatos a GARANTIA esővíz-szűrő beépítése. A tartályok és a vízgépészet tisztítása ebből kifolyólag hosszabb ideig elkerülhető, a víz tiszta és átlátszó marad. A szűrő kiválasztja a különböző szennyeződéseket (pl. a virágokat, leveleket, gallyakat, mohákat stb.), amelyek az esővízgyűjtő készülék működését akadályoznák, ill. károsítanák.A GARANTIA-szortiment több szűrési alternatívát kínál, amelyek különböző igényekkel számol. Az alábbi mechanikus szűrők rendszeres karbantartást igényelnek. GARANTIA-Universal-filter (cikkszám: 340020), azaz a GARANTIA Földi finomszűrő nyújtja a legmagasabb vízminőséget, melyet időről időre ki kell tisztítani. (mechanikus tisztítás, a szűrőkosár kiemelésével) Ideális kerti használat számára, vagy előszűrőként tó- vagy elszivárogtató rendszer használata esetén max. 350 m2 tetőfelülethez. Finom szűréstechnikája révén (lyukméter 0,35 mm) az esővizet alaposan megtisztítja a szennyeződésektől.

Miért szükséges a csillapított  befolyás, valamint a túlfolyó szifon?

Minden esetben szükséges, amikor az összegyűjtött esővizet mosógép és WC üzemeltetésre is felhasználjuk. A csillapított befolyás megakadályozza a tartály aljára lerakodott üledékes réteg felkavarodását, amely a tárolt víz minőségéért felelős. Ezzel lehetővé teszi a finom szennyező-részecskék évek során történő lerakódását a tartály aljára.

A túlfolyó szifon a csatorna csatlakozásnál egy szagelzárást biztosít a csatornához. Egyben biztosítja, hogy az ereszcsatornáról befolyó szennyezett víz, folyamatosan kiáramoljon a túlfolyó nyíláson.

A fentiekben vázoltak miatt fontos, hogy amennyiben partnerünk házi rendszer (mosógép és WC üzemeltetés) mellett dönt, úgy mindenképpen vásároljon a  Columbus tartály mellé egy

Fehérneműmosás esővízzel?

Tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy semmi minőségi különbség nincs az esővízzel vagy az ivóvízzel mosott fehérneműk között.

Miért szükséges az úszó segítségével történő vízkivétel?

Az esővíz kivételéhez ajánljuk az úszó vízkivétel csatlakoztatását. A szívótömlő és a csatlakozók mellett egy finomszűrőből, úszógömbből és egy visszacsapó szelepből áll. Az úszógömb által a víz mindig a legtisztább területből – közvetlenül a víz felszíne alól – kerül ki.

Miért szükséges egy ivóvíz-utántöltő ill. a töltésállapot-jelző?

Abból a célból, hogy a csapadékmentes időszakban is elegendő üzemi víz álljon rendelkezésre a WC-öblítés és a mosógép használat számára, szükséges egy ivóvíz-utántöltő alkalmazása. Amennyiben az esővízgyűjtő tartályban túl kevés esővíz van, ez szabályozza az ivóvíz utántöltését a vezetékes hálózatból.

Milyen gyakran kell a tartályt tisztítani?

A készüléket előszűrő, csillapított befolyás, valamint szagelzáróval kombinált túlfolyó alkalmazása esetén elegendő 10-15 évenként tisztítani. A tartály alján üledékként lerakódott finom szennyező részecskék a víz minőségét nem csökkentik. A teleszkóphosszabbításnál beépített öntisztuló szűrőt évente 1-2-szer ellenőrizni kell. A szivattyút és a nyomást évenként ellenőrizni kell.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük