Az esőzések során keletkezett víz elvezetése és gyűjtése során több szabályt és szempontot is figyelembe kell venni. Ezek a szabályok, szempontok irányt mutatnak abban, hogy a csapadékvíz elvezetése, összegyűjtése és hasznosítása ne okozzon kárt épületben vagy vagyontárgyban. 

Nincs attól kellemetlenebb, amikor a drágán megvalósított csapadékvíz elvezetés vagy csapadékvízgyűjtő rendszer nem felel meg a jogszabályban rögzített szabályoknak vagy később rendszeres bosszúságot okoz tulajdonosának.

Nézzük meg, milyen fontosabb csapadékvíz elvezetési és gyűjtési szabályokra kell odafigyelnünk.

 

Csapadékvíz elvezetés szabályai – jogi tudnivalók, előírások

A csapadékvíz elvezetése és gyűjtése esetében két fontos jogszabályt érdemes figyelembe venni.

Az egyik jogszabály egész Magyarország területére érvényes, tehát minden településen, minden ingatlanon be kell tartani.

A másik típusú jogszabályt a helyi önkormányzat írhatja elő, amit helyi rendeletnek hívunk. Az önkormányzat az adott településre külön előírhat speciális szabályokat, ezek csak az adott településen érvényesek.

Végezetül a víz és csatorna szolgáltató vállalat is előírhat a vízszolgáltatási szerződés feltételei között olyan feltételeket, amikre oda kell figyelni.

A wikipedia esetében például az alábbi fontos szabályt – országos területi hatályú találhatjuk meg a csapadékvíz elvezetésre: 

az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet ((részletes leírás az alábbi linken – OTÉK link

 

Az OTÉK főbb szabályai csapadékvíz elvezetésre 

  • Csapadékvíz, talajvíz és kiemelt bányavíz – a vonatkozó hatósági előírások megtartásával – nyílt árokban is vezethető, míg például a szennyvíz csak zárt rendszerben (csőben) vezethető el.
  • A használaton kívül helyezett kútba hulladékot betölteni, szenny- és csapadékvizet bevezetni tilos.
  • A telek, terület csapadékvíz-elvezetési rendszerét úgy kell kialakítani, hogy a víz a terepen és az építményekben, továbbá a szomszédos telkeken és építményekben, valamint a közterületen kárt (átázást, kimosást, korróziót stb.) ne okozzon, és a rendeltetésszerű használatot ne akadályozza.
  • A csapadékvíz a telken belül elszivárogtatható, ha ez a telek és a szomszédos telkek, továbbá az építmények állékonyságát és rendeltetésszerű használatát nem veszélyezteti.
  • A telekről csapadékvizet a közterületi nyílt vízelvezető árokba csak zártszelvényű vezetékben és az utcai járdaszint alatt szabad kivezetni. Amennyiben a vízelvezető árok a közút tartozéka, úgy abba a környezetéből – a telkekről – csapadékvíz bevezetése csak az út kezelőjének hozzájárulásával történhet.

 

További szabályok csapadékvíz elvezetésre:

Helyi önkormányzati rendeletben szabályozható például, hogy az adott ingatlan esetében a csapadékvizet az adott ingatlanon belül kell elvezetni (például szikkasztással), vagy az adott ingatlanhoz tartozó kültéri – utcai vízelvezető árokba kell elvezetni. 

 

A csapadékvíz elvezetés helyi szabályai kapcsán egy példát mutatunk be:

Konkrét megtörtént eset, hogy egy kisvárosban az egyik társasház a tetőről lefolyó csapadékvizet a vízelvezető árok helyett közvetlenül az utcára vezette ki. 

Az utca lejtős részen volt található, emiatt a társasház által elvezetett csapadékvíz az utca végén, a legmélyebb ponton lévő ingatlanhoz folyt be. Nagy felhőszakadások és tartós esőzések idején egy kisebb tó alakult ki az utca legvégén, ahol a nagy mennyiségű vizet már semmilyen módon nem lehetett elvezetni, és az befolyt az utca végén lévő családi ház kertjébe. Ott eláztatta a kertet, tönkretette a kerítés alapot.

A családi ház tulajdonosa hiába egyeztetett a társasházzal arról, hogy annak csapadékvíz elvezetése kárt okoz az ő ingatlanában, sajnos nem történt semmilyen intézkedés a társasház részéről. 

Ezután a családi ház tulajdonosa utánajárt a helyi építési szabályzatnak és végül az önkormányzat műszaki osztálya kötelezte a társasházat arra, hogy a helyi építési szabályzatnak megfelelően gondoskodjon a csapadékvíz szikkasztásáról és elvezetéséről a saját telkén belül.

A fentieknek megfelelően tehát a helyi rendelet akár konkrétabb, helyi viszonyokhoz jobban alkalmazható szabályokat is meghatározhat, melyről mindenképpen tájékozódni szükséges.

Természetvédelmi terület közelében lévő települések esetében például egyéb, különleges szabályokat is előírhatnak annak érdekében, hogy a csapadékvíz elvezetése ne okozzon károsodást a természeti értékekben.

 

Víz és csatornaszolgáltatók szabályai:

A víz és csatorna szolgáltatók esetében a szerződés arról szól, hogy az adott ingatlan tulajdonosa vezetékes vizet kap, melynek fogyasztását egy mérőóra segítségével mérik. A felhasznált ivóvíz esetében az adott ingatlannál, – ha van szennyvízcsatorna hálózat kiépítve-  akkor a szolgáltató előre meghatározza, hogy a szennyvíz elvezetésére kialakított csatorna használata miképpen történhet.

Az adott ingatlanon keletkező csapadékvizet alapvetően nem szabad a csatornahálózatba bevezetni és ennek két oka is van.

  1. Az egyik oka az, hogy a szolgáltató el akarja kerülni a túlzott vízmennyiség beáramlását, mert ha a szennyvíz csatorna telítődik a csapadékvízzel – például egy felhőszakadás során-  akkor az kiáradhat, visszaduzzadhat. A csatornahálózatot jellemzően nem arra tervezték, hogy a szennyvíz mellett a csapadékvizet is képes legyen elvezetni. Ha viszont a csapadékvíz miatt visszaduzzad a szennyvízcsatornában lévő vízmennyiség, akkor fertőző szennyvíz kerülhet lakóingatlanokra, közterületre és ezzel fertőzésveszélynek lehetünk kitéve.
  2. A másik ok, ami miatt nem engedélyezik a csapadékviz bevezetését a szennyvízcsatorna hálózatba: A szennyvíz feldolgozó üzemek, telepek egy konkrét várható szennyvíz mennyiségre vannak méretezve, így ha oda csapadékvíz is bekerül, akkor ezek a műszaki egységek nem biztos, hogy képesek ellátni a feladatukat.

A szolgáltatók rendszeresen ellenőrzik azt, hogy az adott ingatlan tulajdonosa betartotta-e ezt a szabályt. Gyakori esetben a szennyvíz csatornába egy speciális fehér füstöt képző füstbombát tesznek és megnézik azt, hogy az adott ingatlanon belül látható-e bárhol fehér füst jele, különösen a csapadékvíz gyűjtésre vagy elvezetésre szolgáló rácsoknál vagy akár a tetőn lévő csatornánál tapasztalható-e szabálytalanságra utaló füst. Amennyiben igen, akkor csatornarendszert részletesebben is megvizsgálhatják, végső esetben az ingatlan tulajdonosát megbüntetik és kötelezik arra, hogy a csapadékvíz elvezetését válassza le műszakilag a szennyvízcsatorna hálózatról.

 

Nézzen szét webáruházunkban is, keresse ki, melyik megoldás lenne Önnek az ideális, és ahhoz passzoló terméket válasszon!

->>> ÁRUHÁZ

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezhet, amivel elfogadja az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.