Az esőzések során keletkezett csapadékvíz elvezetése és gyűjtése során több módszert is alkalmazhatunk.

 

Csapadékvíz elvezetés 1. módszer: 

A csapadékvizet el lehet vezetni a tetőről, – az udvaron belül – a talajra csatorna segítségével. Ez egyszerű, de kevésbé praktikus megoldás.

A csapadékvizet a tetőről el lehet vezetni a csatorna segítségével egy gyűjtő tartályba, ahonnan később azt hasznosítani lehet, például kert öntözésére, ház körüli munkáknál, de be is lehet vezetni a házba és fel lehet használni wc öblítésére.

 

 

A tartályból szivattyú vagy kézi kiemeléssel lehet kinyerni a vizet. A csapadékvíz gyűjtő tartály lehet talajszint feletti, – például egyszerűbb esetben egy hordó, vagy lehet talajszint alatti – például nagy csapadékvíz gyűjtő tartály vagy ciszterna. Anyaga lehet műanyag vagy beton is.

A tartály vagy ciszterna feladata a csapadékvíz tárolása mindaddig, amíg azt később, szárazabb időben más célra fogjuk felhasználni. A gyűjtő tartály vagy ciszterna méretezése lényeges, hiszen ha túl kicsi a tartály térfogata, akkor a beömlő víz miatt hamar megtelik a tartály.

csapadekviz-elvezetes2

Csapadékvíz elvezetés 2. módszer:

A csapadékvizet a tetőről el lehet vezetni a csatorna segítségével egy szikkasztóba. A szikkasztó a talajszint alatt van, feladata, hogy a lefolyó vizet elvezesse a talaj mélyebb rétegeibe. Általában úgy alakítják ki, hogy egy kör vagy négyszög alakú gödröt ásnak, kibélelik talajomlás ellen, majd kavicsot raknak bele. Az utcákon, nagyobb köztereken alkalmaznak olyan szikkasztót is, ahol nem kaviccsal töltik fel a gödröt, hanem betongyűrűket helyeznek a földbe, ahol a betongyűrű oldala és alja lyukas, emiatt az összegyűlt víz a talajba tud szivárogni. Az ilyen szikkasztót ráccsal zárják le.

A szikkasztó esetében is lényeges a méretezése, hiszen ha egyszerre túl sok víz folyik be, a talaj csak lassabban tudja elszívni a befolyó vizet. Emiatt a szikkasztónak átmenetileg víztároló funkciója is van, amíg az abba bevezetett csapadékvíz el nem szivárog a talajba.

csapadekviz-elvezetes3

 

Nézzen szét webáruházunkban is, keresse ki, melyik módszer lenne Önnek az ideális, és ahhoz passzoló terméket válasszon!

->>> ÁRUHÁZ

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezhet, amivel elfogadja az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.