A komposztálás az egyik legjobb hulladék újrahasznosítási módszer, amelyet bárki elvégezhet kertjében, vagy akár otthonában is. Fontos, hogy megkezdése előtt a komposztáló elhelyezésének szabályai szerint helyezzük el a komposztálót. 

 

A ház körüli szerves hulladékok újrahasznosítása nem csak növényeinkre, de egész környezetünkre nézve nagyon hasznos. A komposztáló elhelyezésének szabályai szerint elhelyezett komposztálónak biztosítani kell a megfelelő szellőzést, az optimális nedvességtartalmat és lehetőség szerint a földdel való kapcsolatot. 

 

A komposzt egy úgynevezett aerob biológiai folyamat során jön létre, azaz a levegő oxigén tartalmának köszönhetően alakul át a hulladék talajjavító anyaggá.  A folyamatban elsősorban a mikroorganizmusok játszanak szerepet, de a talajban lakó élőlények is segítik a komposztálást. Az eredménye barnás színű, morzsalékos, földszerű anyag, amely kiváló talajjavító. A komposzt kialakulásához, és hatékony fenntartásához elengedhetetlen a komposztáló elhelyezésének szabályainak a betartása. 

 

Szinte bármilyen háztartási hulladékból készülhet a komposzt. Zöldségek és gyümölcsök héjából, tojáshéjból, kávézaccból, kerti zöld hulladékból, kezeletlen, nyers papírból, stb. Ne kerüljön a komposztba műanyag, vegyi anyag, festék, főtt ételmaradék, és olyan növényi anyagok, amelyek nem bomlanak le! 

 

Komposztáló elhelyezésének szabályai, tippek a hatékony komposztáláshoz

 

  • A komposztáló árnyékos, szellős helyen legyen, ne süsse a nap, mert kiszárad
  • A komposztáló vízelvezetése legyen megoldott
  • Ne száradjon ki a komposzt, de ne legyen túl nedves sem
  • Csak komposztálható hulladék kerüljön a komposztálóba
  • A hulladékot aprítsuk fel
  • A komposztot időnként forgassuk át
  • Lehetőleg a felhasználási helyéhez közel helyezzük elA komposztáló elhelyezésének szabályai szerint elhelyezett komposztálóval a kommunális hulladék akár 30-50%-al csökkenthető, ezáltal a hulladéklerakók leterheltsége is kisebb lesz. A növényeket értékes tápanyagokkal látja el, javítja a talaj szerkezetét, vízmegtartó képességét és a földben lévő élőlényekre is pozitív hatás gyakorol.

 

Válasszon komposztálóink közül a lenti gombra kattintva! ?

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezhet, amivel elfogadja az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.