A nagyobb esőzések után a kertben jelentkező pocsolyák, vízmosások arról tanúskodnak, hogy a csapadékvíz elvezetés nem megfelelően, vagy egyáltalán nem lett kialakítva. Sok esetben a csapadékvíz elvezetését a szennyvíz csatornába vezetéssel oldották meg. Ez a vízelvezetési megoldás számos problémát okozhat a szennyvíztisztító telepeken, ráadásul tiltott is. 

 

A csapadékvíz elvezetés kiépítése minden telektulajdonosnak kötelessége. Gyakran egyszerűen kivezetik az utcára, mely az utakat, járdákat rongálja. A csapadékvíz elvezetésére vonatkozó szabályok szerint csapadékvizet az utcai árokba szabad elvezetni. A vezetéknek (ereszcsatorna) minden esetben zártnak kell lennie, és csak az utcai járdaszint alatt szabad az árokba bejuttatni. 

 

Csapadékvíz elvezetés módja: szikkasztó rendszerek

Az esővíz elvezetésére vonatkozó szabályozás lehetőséget ad arra is, hogy telken belül kerüljön elpárologtatásra a lehullott csapadék. Ezt olyan módon kell megoldani, hogy a szomszédos épületeket, az utakat, járdákat és természetesen a tulajdonos házát, épületeit ne mossa alá, ne veszélyeztesse a földben lévő víz. 

 

Az elpárolgáson alapuló esővíz elvezetésre a különféle szikkasztó rendszerek biztonságosan használhatóak. Ezek a szikkasztó rendszerek tulajdonképpen a föld alatt elhelyezett alagút formájú tartályok. Telepítésük nem igényel különösebb szaktudást, be kell ásni őket a földbe. 

 

A szikkasztók a föld alatt összegyűjtik a vizet, és segítik az elpárologtatását. Az összegyűlt csapadékot fokozatosan szivárogtatják vissza a földbe. Ezzel az esőzés után is megfelelően nedves lesz a talaj, kevesebbet kell öntözni és a csapadékvíz elvezetését is megoldja a szabályoknak megfelelően. 

 

Csapadékvíz elvezetés módja: esővízgyűjtő tartály

A csapadékvíz elvezetés megoldására jó választás lehet még egy megfelelő méretű esővízgyűjtő tartály beszerzése is. A felfogott esővízzel a szárazabb időben a kert öntözhető, de akár a ház víz hálózatába is bevezethető, így ivóvíz takarítható meg. A lehullott csapadék minden cseppje értékes a kertben. Kár lenne kivezetni az utcára, amikor a kertben is biztonságosan felhasználható. 

Nézze meg, milyen lehetőségeket kínálunk webshop-unkban!

 

 

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezhet, amivel elfogadja az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.