Az esővíz több célból is gyűjthető. Használható locsolásra, de az esővíz segítségével szinte a teljes vízfogyasztás is kiváltható. Az esővízgyűjtő tartály méretezése összhangban kell álljon azzal, hogy milyen célból történik a víztárolás. 

 

Mire figyeljünk esővízgyűjtő tartály méretezésénél?

A kizárólag öntözésre használt kisebb esővíz gyűjtő tartály méretezése általában 100-1500 liter közötti, és a legtöbb esetben felszíni tartály. A locsolásra szánt esővízgyűjtő tartály optimális méretezését befolyásolja a locsolni kívánt terület nagysága.

Célszerű úgy megválasztani, hogy egy-egy szárazabb időszakban is fedezni tudja a locsolási szükségletet. 

 

Az esővíz gyűjtésével nem csak a növényeket öntözhetjük, hanem vízfogyasztásunkat is jelentősen csökkenthetjük. A begyűjtött vizet felhasználhatjuk olyan vízfogyasztó berendezések üzemeltetéséhez, amelyekhez nem szükséges ivóvíz. 

 

Az esővízgyűjtő tartály vízhálózatba kötésével kiválthatjuk a wc, a mosógép, mosogatógép által felhasznált ivóvizet. Egy átlagos fogyasztóra jutó vízszükséglet naponta majd 100 liter ivóvíz, amelyet szinte teljes egészében kiválthatunk esővízzel. Természetesen ehhez az esővíz gyűjtő tartály méretezését is optimálisan kell megválasztani. 

 

Figyelembe kell venni azt, hogy nem esik minden nap az eső, sőt előfordulhat, hogy akár 3-4 héten keresztül nincs csapadék a környéken. Természetesen az ilyen időszakok alatt is szükséges a wc öblítés, mosás, és a kert öntözése.

 

Mikor megfelelő az esővízgyűjtő tartály méretezése?

Az esővízgyűjtő tartály méretezése akkor megfelelő, ha ezekben a csapadékszegény időszakokban is kiszolgálja a vízfogyasztási szükségleteket. 

 

Az esővízgyűjtő tartály méretezésének kiválasztásánál fontos szempont még a vízgyűjtő terület, azaz a tető alapterülete, lejtése és a tető anyaga is. Egy kisebb tetőről értelemszerűen kevesebb esővíz gyűjthető. Figyelembe kell venni továbbá a várható csapadék mennyiségét is. 

 

Ezt a néhány szempontot mindenképpen szükséges az esővízgyűjtő tartály méretezése, és a vízhálózat kiépítése során figyelembe venni. Megfelelő tervezés és kialakítás után a vízszámla csökkenthető, otthonunk pedig környezetbarátabbá válik

 

Nézze meg, milyen esővízgyűjtő tartályaink vannak! Kattintson a lenti gombra! ?

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezhet, amivel elfogadja az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.